top of page

Lindesnes fyr

Oppdatert: 20. jan. 2023

Besøk Norges sydkapp. Sydkapp Lindesnes er en attraksjon, verdt et besøk – uansett vær


Lindesnes fyr er Norges eldste fyr beliggende tilnærmet helt på sydspissen av Lindesnes- halvøya i Lindesnes kommune. Den 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Dette ble slukket høsten samme år, som følge av klager på dårlig lys. Men man regner likevel at fyret ble grunnlagt i 1656. Det var ingen tilfeldighet at nettopp Lindesnes ble stedet der det første fyr i Norge ble tent. Helt siden middelalderen har Lindesnes, eller Neset, som man kalte stedet, vært en av de viktigste landkjenningene for de seilende mellom Nordsjøen og Østersjøen

Opplevelser på fyret

Vi tilbyr enkel servering av lokal, hjemmelaget mat

Både små og store grupper er velkommen

En omvisning er beregnet til ca 1,5 time

Ulike språk


Utstillinger


Fyrtårnet fra 1915 er 16 meter høyt og satt sammen av støpejernsplater. Linseapparatet fra 1854 er laget i Paris og stod først på et midlertidig tårn. Det er en første ordens roterende fyrlinse som kaster 8 kraftige lysstråler utover havet. Hvert 20 sekund ser man en lysstråle og oppfatter dette som et blink. Lyskilden er 50 m over havet og strålene kan ses fra 37 kilometers avstand.


En fotoutstilling som viser de fleste av Norges fyrtårn som er laget i støpejern. Fotograf er Rune Nylund-Larsen.


Museets baseutstilling Riksvei 1 forteller historien om infrastrukturen langs Norges lange kyst og alt som gjøres for å skape trygg ferdsel.


I 2020 var det 300 år siden losvesenet ble organisert og kom under statlig kontroll. Utstillingen forteller om losens arbeid, før, i dag og i fremtiden.


Tyskerne anla kystfortet på Lindesnes fyr under okkupasjonen. På det meste var 400 mann stasjonert her. I 1943 ble de fire kanoene flyttet til en annen festning. En radar ble satt opp foran Maskinhuset og bemanningen ble sterkt redusert. Det fant ikke sted noen større krigshandlinger på fyret.

Dette er en fotoutstilling med portretter av folk som overlevde krig og fangenskap i første og andre verdenskrig og deres historier. Fotograf er Elin Høiland og tekstene er skrevet av Christel Marie Stabæk.


Dette er en permanent utstilling som forteller historien om senkningen av MS Palatia utenfor Lindesnes høsten 1942. Nesten 1000 mennesker døde og de aller fleste av dem var krigsfanger fra Sovjetunionen.



Utleie - halv eller hel dag

Fyrgryta kan leies til møter, kurs og selskap


Fjellhallen kan leies til kurs, konferanse og seminarer


Turstier

Det er flere merkede turstier i området

Kart over disse kan kjøpes på stedet




23 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page