Det var her Harald Hårfagre la hovedgården sin etter det avgjørende slaget om samlingen av Norge i Hafrsfjord rundt år 870. Avaldsnes beholdt deretter denne maktposisjonen helt frem mot 1450. I dag er den vakre Olavskirken det mektigste minnesmerket om disse tidligere storhetstidene.
Kong Håkon Håkonsson påbegynte arbeidet med Olavskirken i 1250. Antagelig sto det da allerede en kirke på samme sted som kristkongen Olav Tryggvason hadde bygd rundt år 1000. Mest sannsynlig var dette en mindre bygning i tre, som ble revet til fordel for den nye kirken i stein. Selve kirkeområdet på Avaldsnes er omgitt av gravhauger og store bautasteiner fra førkristen tid, så hvorfor valgte man ikke en mer "ledig" byggeplass for slike monumentale reisverk?
Det gamle kongesetet Avaldsnes blir sammenlignet med Uppsala i Sverige og Jellinge i Danmark. Også her finner man kjempehauger og kjempesteiner på et gammelt kultsted der det blir bygd en steinkirke. Det man har kommet fram til her er at de første kristne kongene må ha tenkt strategisk og søkt seg til områder som nettopp var godt innarbeidet som kultsteder når de skulle innføre ny tro, ritualer, lover og regler.
Les mer her: Olavskirken
Comments