top of page

Dalane Folkemuseum

Dalane Folkemuseum er regionmuseet for Dalane, et område som omfatter kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim. Museet har rike og omfattende samlinger, med anlegg spredt over hele Dalane. Hovedanlegget ligger på Slettebø ved Egersund. I Egersund sentrum ligger Egersund Fayancemuseum.



Dalane Folkemuseum ble grunnlagt i 1910. De første årene holdt museet til på Årstad i Egersund. Men i 1935 flyttet det til Slettebø, 3 km fra Egersund sentrum. Her har museet flere bygninger.


Kjernen i det opprinnelige anlegget er sorenskriver Feyers gamle landsted med hovedbygning, gårdsbestyrerbolig og vognskjul fra 1850-årene. Lysthuset er fra 1830-årene. Under andre verdenskrig ble Slettebø bygd ut som militærleir for okkupasjonsmakta. Museets håndverksavdeling og landbruksavdeling holder til i bygninger fra denne tida.


“Dalane Folkemuseum, Sogndalstrand Fiskeri- og sjøfartsmuseum, Egersund Fayancemuseum, mysinghålå, Helleren i Jøssingfjord ”

Helleren

Du har kanskje kjørt forbi dem eller sett et fotografi av dem – i en turistbrosjyre, et magasin eller en kalender – de to små husene under Helleren i Jøssingfjord. Kjører du Nordsjøveien ser du dem fra Fv. 44 et sted mellom Egersund og Flekkefjord.


I en verden av grånyanser ligger de to små husene i dette helt, helt spesielle lyset:  Jøssingfjord og Helleren omsluttes av alle gråtonene som finnes på skalaen. Helleren – “Hedlaren” – danner et naturlig tak og ly som har vært benyttet av mennesker i tusenvis av år. Helleren er stor – dråpefallet måler på det dypeste 10 meter. De to husene er beskyttet av Helleren – og det er også grunnen til at disse husene og denne helleren gir en unik og særegen opplevelse.


Begge husene er fra 1800-tallet, men deler av bygningene kan være adskillig eldre. Antagelig har det vært fast bosetning (helårsbosetning) under Helleren siden 1600-tallet. Dalane Folkemuseum overtok eierskap og ansvar for husene i 2002, da Titania AS overdro dem til museet.

Egersund Fayancemuseum Egersund Fayancemuseum er et museum knyttet opp mot produksjonen til A/S Egersunds Fayancefabriks Co. (1847 – 1979).

I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. A/S Egersunds Fayancefabriks Co. hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Gjennom den omfattende produksjonen gjenspeiles strømninger innenfor kunst- og moteverdenen i en lang periode.

Fabrikken ble stiftet i 1847 under navnet Egersunds Potteri. Grunnleggeren Johan Feyer hadde selv lært pottemakeri gjennom studier i Newcastle upon Tyne. I løpet av kort tid utviklet fabrikken seg til å bli Norges største steintøyprodusent.


Slettebø

Dalane Folkemuseum ble grunnlagt i 1910, og holdt de første årene til på Årstad i Egersund. I 1935 flyttet museet til Slettebø, 3 kilometer fra Egersund sentrum. Her finner du museets administrasjonsbygg i dag. Kjernen i det opprinnelige anlegget på Slettebø er sorenskriver Feyers gamle landsted med hovedbygning, gårdsbestyrerbolig og vognskjul fra 1850-årene.

I museumshagen står et lysthus fra 1830-årene. Lysthuset ble pusset opp og malt i de opprinnelige fargene i forbindelse med 200-års jubileet for Norges grunnlov i 2014.


Jøssingfjord Vitenmuseum

Jøssingfjord Vitenmuseum skal etableres i Helleren i Jøssingfjord. Vitenmuseet ønsker å synliggjøre sammenhengen mellom stedets natur, mennesker og teknologi, samt vekke interessen for realfag blant barn og unge.

Kontakt

Dalane Folkemuseum,

+47 51 46 14 10


4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page